Annem tam bir "sağlıklı yaşam" delisidir. Çok yoğun
bir iş temposu olmasına rağmen evimizde dönem dönem her türlü abudik gubudik
doğal şeyi dener, muhakkak her gün değişik bir şey içirir bize.
Kefir, kombucha (nam-ı diğer kombu çayı), maydanoz-limon
suyu bunların başlıcaları. Bir ara ev kombucha mantarı üretim tesisine
dönmüştü. Kavanoz kavanoz herkese dağıttı kadıncağız. Hala içiyor kendisi.
En son ev yapımı sirkeye taktı kafayı. Bir dönem her sabah 1
bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi (marketten aldığımız, Kühne marka)
koyup içiyordu. Bütün sindirim sistemini temizlediğini düşünüyordu. Bir süre
sonra midesi yandı, vazgeçti. Ama elma sirkesine olan takıntısından vazgeçmedi.
Sonunda aradığı tarifi İbrahim Saraçoğlu'ndan bulmuş, hemen
yaptı ve hepimize dağıttı. Tarifi şöyle:
Malzemeler:
8 tane kırmızı elma
2 litre içme su
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz (tercihen kaya tuzu)
2 litrelik cam kavanoz
Bana verdiği tarif şöyle: Elmaları güzelce sapından ve
çekirdeğinden ayırıp doğrayarak kavanoza koy. Su ve diğer malzemeleri eklemiş
ve kavanozun ağzına tülbent koyarak lastikle bağla (burası önemli, ağzını
tülbentle kapamazsak böceklenirmiş). İlk hafta her gün karıştır, sonra haftada
bir karıştır. 1 ay sonunda üzerinde
sinekler oluşunca sirken tamam! Sirke hazır olduğunda kombucha'daki gibi bir
maya tabakası oluşacak, bu altından da daha değerli diyor İbrahim Saraçoğlu.
Bir sonraki sirkeni bal koymadan, bu mayayla mayalayabiliyorsun. Mayalar benimkinde durdukça üste çıkıyor, resimde yine tabana çökmüş zibidiler :))
Önceleri yeşillikleri yıkadıktan sonra elma sirkeli suya
yatırıyordum, artık bulaşık makinemde de parlatıcı olarak kullanıyorum
kendilerini.
İbrahim Saraçoğlu'nun kendi sitesinde* bir başka tarif daha
buldum, onu da paylaşayım, isteyen dilediğini yapsın, maksat kamuya hizmet
olsun :D
Malzemeler:
4 adet elma
6 tane nohut
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı kadar sirke
Bir miktar su
Tarifi:
Öncelikle elmanın sapı çekirdekleri ve dipleri temizlenir.
Elma 5-6 parçaya bölündükten sonra kavanoza atılır. Sonrasında üzerine tuz,
şeker, sirke ve nohutlar eklenir. Kavanoza elmanın seviyesini geçecek kadar su
eklenir. Sonrasında temiz bir bez ile üzeri örtülür ve bez bir lastik ile
bağlanır. 15 gün boyunca karanlık bir ortamda beklenir ve sonrasında süzülerek
kullanılır.
*Kaynak:
http://dribrahimsaracoglu.com/ibrahim-saracoglu-elma-sirkesi-yapimi/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder